Muziek is een CD

Hallo geïnteresseerde lezer!

Hier dan eindelijk het lang verwachte eerste blogbericht. Wij zijn Coby en Merel, tweedejaars van de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA). Vanuit onze opleiding hebben we de kans gekregen om een lessenserie bestaande uit vier lessen te ontwerpen met als thema: Muziek. Met muziek kun je veel kanten op, en we hebben ervoor gekozen om ons in deze lessenserie te richten op de manier waarop kinderen muziek beleven.

Voor deze lessenserie wordt muziek als wetenschap benaderd. Dit willen wij in de lessen ook overbrengen op de kinderen. Het bijzondere van deze lessenserie is dat het is opgebouwd volgens de stappen van onderzoekend en ontwerpend leren. De lessenserie is ontworpen voor leerlingen uit groep 3, we gaan de lessen zelf ook geven in een groep 3 op onze stageschool De Mijlpaal in Amsterdam.

Om ons goed voor te bereiden op het ontwikkelen van de lessenserie hebben we een gesprek gehad met een muziekwetenschapper en hebben we een vooronderzoek uitgevoerd in de klas waarin we de lessenserie gaan geven. De muziekwetenschapper gaan we ook inzetten bij een aantal van onze lessen, zodat muziek door de leerlingen als iets wetenschappelijks kan worden gezien. Het vooronderzoek heeft ons meer inzicht gegeven in de beginsituatie van de leerlingen, en er zijn punten naar voren gekomen die we hebben meegenomen bij het ontwerpen van de lessen. Het starten met een vooronderzoek kwam helaas niet spontaan bij ons op, maar met dank aan Metin met de instructional design methode is ons vooronderzoek toch nog een succes geworden.

Door middel van korte interviews met leerlingen zijn we erachter gekomen dat de meeste van hen nog een beperkt beeld van het concept muziek hebben. Dit concept willen wij met behulp van de lessenserie verbreden. Door de manier waarop de leerlingen de vragen beantwoordden leek het alsof zij muziek vooral datgene vonden wat uit de radio, cd-speler of computer kwam. Zelf een liedje zingen werd door de leerlingen niet als muziek gezien. Zo antwoordde een leerling op de vraag wat ze van muziek vond: ‘Ik heb er vorig jaar voor kerst nog eentje gekregen.’ Zij bedoelde hiermee dat ze een CD had gekregen, voor haar was een CD ongeveer gelijk aan de term ‘muziek’. Een andere leerling praatte alleen maar over de liedjes op de radio en vond dat echt muziek. Daarbij werd het zelf zingen van liedjes of bezig zijn met het maken van muziek werd niet als muziek ervaren.

Misschien denk je nu: waar blijft dan die beleving van muziek? Die is zeker aanwezig bij de leerlingen, ze zijn erg enthousiast. Alleen vinden ze het nog erg lastig om aan de hand van emoties uit te drukken wat ze voelen of beleven. Uit het vooronderzoek bleek namelijk dat de leerlingen het moeilijk vonden om uit te leggen waarom ze een bepaald gevoel krijgen bij een liedje. De door ons ontwikkelde emotiekaarten (zie afbeelding) kwamen van pas bij het vooronderzoek als een handig hulpje voor de leerlingen.

Het vooronderzoek heeft ons dus een aantal verassende inzichten gegeven, waarmee we de lessenserie hopelijk tot een leuk en leerzaam project kunnen maken!

Advertenties
Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

2 reacties

 1. Hester Edzes

   /  3 november 2011

  Wat een enthousiast verslag van het begin van jullie onderzoek.
  Ik wens jullie veel succes bij de uitvoering van activiteiten volgende week!
  Hester

  Beantwoorden
 2. Anoniem

   /  3 november 2011

  Tijdens een overleg vanmiddag met Hester van haar enthousiaste verhalen gehoord waar ik jullie kan volgen. Leuk om dit zo te lezen en ik ben natuurlijk heel benieuwd naar het vervolg!
  Willen jullie mij een seintje geven wanneer jullie in de groep aan de gang gaan? Als het lukt wil ik er graag iets van zien!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: