Een wetenschapper in de klas

Hallo lezer!

In dit blog doen wij verslag van de laatste les van onze lessenserie. Het was een erg bijzondere les, want er kwam een echte muziekwetenschapper op bezoek. De leerlingen waren hier over ingelicht en hadden zelf al enkele vragen bedacht. Ze waren erg nieuwsgierig!

Titia Benders had een animerende Powerpoint-presentatie voorbereid over geluid, trillingen en het gehoor. De leerlingen konden tussendoor vragen aan haar stellen, en reken maar dat zij van die gelegenheid gebruikmaakten! Over elke Powerpoint-dia wilden zij het fijne weten. “Als je oorontsteking hebt, hoe ziet je oor er dan vanbinnen uit?” “Waarom heb je oorsmeer?” “Kun je die trillingen dan niet voelen in de lucht?’ “Kunnen mensen met flaporen dan beter horen dan mensen met normale oren?”

Omdat de leerlingen zo geïnteresseerd waren in de presentatie van Titia Benders, besloten we langer de tijd te nemen om haar presentatie helemaal af te maken en alle vragen te beantwoorden. Maar zelfs met een kwartier uitloop konden nog niet alle vragen aan bod komen. Naast vragen over de presentatie was de groep ook erg nieuwsgierig naar het werk van een echte wetenschapper. Hoe word je eigenlijk wetenschapper?

Na de presentatie en het vragenvuur van de leerlingen gingen wij over op de evaluatie van het project. De gemaakte grafieken werden op het bord gehangen en de leerlingen lichtten nog eens toe hoe zij de experimenten elke les hadden aangepakt. De conclusies die in les 2 en 3 waren getrokken werden nog eens herhaald.

Tot slot vond er een feestelijke wetenschapperdiploma plaats. Elke leerling kreeg een diploma: hij/zij kon zich een echte Juniorwetenschapper noemen. Op de diploma’s stond natuurlijk ook de handtekening van de echte wetenschapper.

De laatste les was een feestelijke afsluiting. Het bezoek van de wetenschapper in de klas was een groot succes. Achteraf gezien hadden we meer tijd voor haar presentatie moeten uittrekken; we hadden niet voorzien dat alle leerlingen zo ontzettend betrokken en geïnteresseerd zouden zijn, en zoveel vragen zouden stellen!

Groetjes, Swaantje en Masja

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: