Vooronderzoek lessenserie: ik beweeg!

Hallo, wij zijn Annelies en Kim, tweedejaars studentes aan de Universitaire PABO van Amsterdam. Wij hebben de opdracht gekregen om een lessenserie te ontwerpen van 4 lessen aan de hand van de Onderzoekend en Ontwerpend Leren didactiek. De kern van deze didactiek is dat de leerlingen zelf en samen actief meedenken over wat ze willen leren, onderzoeken mogen ontwerpen en uitvoeren en de leerkracht een ondersteunende in plaats van sturende rol heeft.
Het onderwerp van de lessen is sport. Allereerst zijn wij een onderzoek gestart naar de beginsituatie van de leerlingen en de context waarin de lessen plaats gaan vinden. We hebben een klassikaal focusgroep gesprek gehouden, de leerlingen stellingen voorgelegd en alle leerlingen hebben een vragenlijst ingevuld. Er is gevraagd naar kennis over sport en lichamelijke processen maar ook naar de motivatie en kennis van onderzoek doen.
Afbeelding
De leerlingen waren erg enthousiast en deden zeer goed mee. Bij de stellingen moesten de leerlingen staan als ze het eens waren en zitten als ze het oneens waren.
Naast de informatie over de leerlingen hebben we ook informatie over de school, het lokaal en de middelen verzameld. Zo kunnen we de lessen goed voorbereiden en in spelen op middelen die we zelf moeten verzorgen.
De leerlingen zijn al bekend met het doen van onderzoekjes en vinden dit gelukkig erg leuk. Om er na elke les achter te komen wat de leerlingen hebben geleerd en wat ze nog meer willen leren, laten we de leerlingen een logboek invullen. Hierop zullen wij de komende les dan invullen en daarom is de planning die wij nu nog hebben voor de lessen in hele grote lijnen en half open. Wij hopen dat de lessen een succes zullen zijn en de leerlingen net zo gedreven zijn als wij.
Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: