Het allereerste van het eerste

Vandaag  was het dan zover: de allereerste stageweek is begonnen en op de eerste dag was onze eerste les van onze eerste zelfontworpen lessenserie over archeologie.

Deze les zou in het teken staan van voorproefjes voor de rest van de lessenserie. De groepjes leerlingen kregen allemaal een (echte of namaak) boomdoorsnede (ook wel genoemd ‘plakje boom’) en moesten hiermee uitzoeken hoe je kunt zien hoe oud deze boom geworden was. Enthousiast gingen de leerlingen aan de slag met het tellen van de jaarringen. Een inkoppertje dus, wij hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat ze dit allemaal zo snel zouden weten.

Na dit leeftijdsonderzoek was het tijd om van elkaar uit te vinden van wat voor soort dingen je nog meer kunt zien hoe oud het is. We gingen met de klas in gesprek. Waar we achter kwamen, is dat de leerlingen zelf niet veel dingen wisten te benoemen. Hierom besloten wij zelf met voorbeelden te komen. We vroegen hoe je aan een ei kunt zien of het oud is of nog vers. ‘O, gewoon, aan de datum! Duh!’. Bijdehand!

Na deze fase van de les zijn we overgegaan op de getallenlijn die in de klas komt te hangen. Iedereen uit de klas moest een geboortekaartje van hem of haarzelf maken met daarop zijn naam, geboortedatum, leeftijd en eventueel een decoratie. Als voorbeeldig goed voorbereide juffen in spé (al zijn we natuurlijk al voorbeeldig en goed van onszelf en is alleen het officiële juffen-aspect nog voor de toekomst) hadden wij onze geboortekaartjes al klaar liggen.. Aan het eind van dit bericht het resultaat.

 

Morgen gaan we les 2 doen en nemen de kinderen van thuis iets ‘ouds’ mee. Wij zijn benieuwd!

 

 

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: