Topsport – ontwikkelfase: Topsport?? Kan iedereen dat?

Wij zijn Gwen en Yvette, 2e jaars UPvA studenten. Door dit blog willen wij iedereen op de hoogte houden van het volledige proces van het vooronderzoek, het ontwerpen en geven van een lessenserie over Topsport. Wij geven deze lessenserie volgens de didactiek van Onderzoekend en Ontwerpend Leren (meer informatie over OOL didactiek zie: http://www.interactiefonderzoeken.nl/server/multimediaserve/211). Wij hopen alle leerkrachten enthousiast te kunnen maken over het onderwerp en de OOL didactiek, zodat de lessenserie op veel scholen uitgevoerd kan worden in de toekomst.

De eerste stap was een gesprek met een wetenschapper om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende onderwerpen die bij topsport horen. De onderzoeksvraag die hieruit voortkwam was: ‘Kan iedereen een topsporter worden?’. ‘Nee’, denken kinderen (blijkt uit ons vooronderzoek). Het doel van deze lessenserie is dan ook om dit misconcept te laten verdwijnen. Het vooronderzoek hebben wij ook gebruikt om bepaalde leerlingkenmerken te achterhalen en om beter aan te kunnen sluiten op de belevingswereld van de leerlingen.

Op basis van het interview met de wetenschapper en het vooronderzoek hebben wij de lessenserie opgebouwd uit de volgend onderwerpen:
• Welke lichamelijke kenmerken heb je nodig bij verschillende sporten
• Spieren, wat zijn dat en wat doen ze precies?
• Wat gebeurt er met je lichaam als je sport?
• Wat doet voeding?
• Wat is topsport eigenlijk?

Hoe hebben wij deze lessenserie nou onderzoekend gemaakt en hoe zorgen wij nou dat alles zoveel mogelijk vanuit de kinderen zelf komt? Tegen welke problemen zijn wij aangelopen tijdens het geven van de lessenserie? Dat kan je lezen in ons volgende blog!

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: