Les 3: Chocoladevingers en een modderbad

En toen was het zover… de onderzoeken mogen uitgevoerd worden! Maar de les begon met wat beeldmateriaal voor de leerlingen, wij hebben voor de klas een minivulkaan uitbarsting nagebootst met azijn en bakpoeder (ideaal huis,tuin en keuken-recept: azijn, zakje bakpoeder en rood kleurstof). Er was een groepje die de vraag had: Hoe hoog komt de lava uit een vulkaan. In het kader van een klein experiment mochten ze met een liniaal meten hoe hoog de ‘lava’ uit onze vulkaan kwam. Daarna kregen de leerlingen hun onderzoeksopzet terug om nog een keer goed te bekijken en vervolgens het onderzoekje echt uit te kunnen gaan voeren. Zo hebben we met leerlingen die graag wouden weten hoever lava komt, chocola laten smelten om het vervolgens op een plaat te laten stollen. Hoever komt onze chocolade uitbarsting? Waarom stopt het eigenlijk? Hoe heet dat? Een ander groepje wou graag weten hoe een vulkaan kan ontstaan, zij hebben met piepschuimplaten en een bak met water ontdekt dat als er twee platen uitelkaar gaan er dan water naar boven kan komen! En weer een ander groepje heeft ontdekt dat als je water met een zakje aarde mengt je een modderbad krijgt, waarna ze ook hebben ontdekt dat er vulkanen in het water als op het land kunnen ontstaan!
Als klein kennistussendoortje hebben de leerlingen zelf verschillende begrippen in een vulkaan getekend. Nog een keertje herhalen; wat is lava, magma een kraterpijp en een kratermond ook alweer? Ook hebben we kort in een filmpje bekeken hoe een vulkaanuitbarsting ook alweer kan gebeuren. Aan het begin van de les was een leerlinge naar ons toegekomen met echt lavastenen die ze van huis uit had meegenomen en graag wou laten zien. Als ‘echte’ vulkanologen worden wij daar heel blij van hebben het moment aangepakt. Alle leerlingen mochten de vulkaanstenen even bekijken.
Na het kennistussendoortje mochten de leerlingen hun resultaten op een poster verwerken maar wat schrijf je eigenlijk precies op zo’n poster? De leerlingen hebben deze bijna af en hebben volgende week de tijd om deze af te maken. Ook gaan we de posters dan presenteren voor de klas! Spannend!!

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: