Ik beweeg! Les 2

De lesstarter was deze keer niet bewegen, maar wel een leuk filmfragment bekijken van klokhuis. In het fragment is een jongen onderzoekjes aan het doen, wat nogal misgaat. Zijn vader vindt alles echter prachtig en moedigt de jongen aan om alles tot in de puntjes te onderzoeken!

Afbeelding

 

Vorige les hebben de leerlingen ervaren wat er gebeurde met hun lichaam als ze intensief bewogen. Aan de hand hiervan hebben zij hun logboek ingevuld en aangegeven wat ze zouden willen onderzoeken. De leerlingen met ongeveer dezelfde ideeën zijn in groepjes van 3 of 4 geplaatst en moesten deze les samen tot 1 goede onderzoeksvraag komen.

De leerlingen kregen eerst een uitleg over ‘hart’ en ‘hard’ omdat hier erg veel fouten in gemaakt waren in het logboek. Er werden synoniemen van de woorden op het bord geschreven en al gauw gingen we door met de onderzoeksvraag. Eisen aan de onderzoeksvraag zijn:
– begint met een Hoofdletter en eindigt met een ‘?’
– er is 1x een Wat, dit is wat je gaat meten
– er is 2x een Wanneer, dit is wanneer je gaat meten (meer dan twee mag ook)

Bij sommige vragen zijn de twee meet momenten al duidelijk: ‘Wanneer blaas ik sneller een zakje vol, als ik gewoon adem of als ik buiten adem ben?’
Bij andere vragen staat er maar 1 moment vermeld, maar moet je toch twee keer meten: ‘Hoeveel hartslagen per 10 seconde gaat mijn hart sneller na het doen van 50 sprongen?’

De groepjes kregen het volgende blad van hun logboek waarin ze gezamenlijk tot 1 onderzoek voor de volgende les moesten komen. Hierbij konden ze terug kijken in hun geformuleerde vragen van de vorige les. Er werd van de leerlingen geëist dat zij de onderzoeksvraag van hun onderzoek volgens de 3 criteria formuleerden.

De volgende les gaan we aan de gang met de bedachte onderzoeken en komt er een speciale gast in de klas meekijken.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: