Ik beweeg! Les 3

Deze derde les is dé les waarin de leerlingen hun handen uit de mouwen mogen steken. Om dit te observeren is er een speciale gast in de klas aanwezig namelijk Dhr. dr. Ed van den Berg (Lector Wetenschap en Techniek bij Hogeschool van Amsterdam). De reden van dit bezoek is het project over OOL waaraan hij werkt, namelijk het Fibonacci project. Zie voor meer informatie http://www.hva.nl/kenniscentrum-doo/nieuws/onderzoekend-leren-met-het-fibonacci-project/.

De leerlingen hebben in de vorige les opgeschreven wat ze willen onderzoeken, hoe ze dit willen doen en waarmee. Deze les is het belangrijk dat de leerlingen zo snel mogelijk aan de slag kunnen, maar eerst moet toch nog even de voorkennis worden geactiveerd. De ingevulde logboekjes van de vorige lessen worden uitgedeeld en de leerlingen gaan in hun eigen groepje overleggen wat ze nu precies gaan doen, hoe ze gaan meten en wat  ze precies gaan opschrijven. Als de leerlingen vervolgens een hypothese hebben geformuleerd, mogen ze een blaadje met het stappenplan voor hun proefje ophalen en beginnen.Afbeelding

 

Zweet werd gemeten met behulp van folie. Er werd van verschillende lichaamsdelen genoteerd hoeveel zweet er binnen een bepaalde tijd verscheen.

Afbeelding

Er werd gemeten hoelang het duurde tot je hartslag weer zo snel klopte als in rust nadat er 50 sprongen waren gemaakt.

Afbeelding

Iedere groep heeft een conclusie uit de meetresultaten gehaald. Een groepje dat al erg snel klaar was heeft op internet nog gezocht naar waarom het zo was, dat een natte doek sneller afkoelt dan een droge doek (‘waarom koel je af van zweten?’ was de opzoekvraag).

De volgende les worden de conclusies van alle groepjes gepresenteerd aan de andere groepjes, zodat alle groepjes over elk lichaamsproces iets leert.

 

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: