Dieren in de media les1: De leerlingen bedenken de lessenserie zelf!

De onrealistisch menselijke bewegingen van dieren

De onderzoeksvraag tijdens de les in groep 3 ging totaal een andere richting op dan ik voorheen had bedacht, waar ik gelukkig ook rekening mee had gehouden. Mijn bedoeling was om de kinderen de onrealistisch menselijke kenmerken in het uiterlijk van animatiedieren te laten ontdekken. Dit werd later veranderd in de onrealistisch menselijke kenmerken in de beweging van animatiedieren. Dit is niet erg, omdat ik het belangrijk vind dat de leerlingen de onderzoeksvraag zelf mogen bedenken.

Aangeklede dieren in tekenfilms

Nadat de leerlingen een kort filmfragment van Spongebob hadden gezien, om de onrealistisch menselijke kenmerken bij animatiedieren te ontdekken, benoemden de leerlingen eerst het feit dat de animatiedieren konden praten. Pas later werden de kledingstukken als iets vreemds bij dieren gezien.

De zelfbedachte onderzoeksvraag

Nadat de leerlingen diverse onderzoeksvragen hadden bedacht, door in duo’s vragen te bedenken en vervolgens hun neus aan te tikken als ze wilden dat die vraag gekozen werd, werd er één onderzoeksvraag geselecteerd. De onderzoeksvraag werd voor en door de leerlingen: ,, Waarom bewegen echte dieren hun lichaam zoals ze dat doen?’’ Hierbij wordt er dus gedacht aan bijvoorbeeld olifanten die hun slurf gebruiken en giraffen die hun tong gebruiken om blaadjes uit hoge bomen te pakken. Het is mijn bedoeling om de leerlingen te leren welke functie de beweging voor bepaalde dieren heeft. Dit zullen de leerlingen onderzoeken door de beweging van echte dieren met beweging van animatiedieren te vergelijken, We zullen volgende week donderdag naar de kinderboerderij gaan om de beweging van echte dieren te onderzoeken. Ik heb er zin in!

-Jalesa Carter-

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: