De derde les: concluderen en presentatie van de resultaten

Kleiende kinderen, knutselende kinderen, bouwende kinderen, schilderende kinderen, tekenende kinderen… Zo zag onze derde les eruit. Na het ophalen van de voorkennis en het klassikaal bekijken van een filmpje, hebben we de klas opgedeeld in groepjes.

Ieder groepje kreeg de taak om het huis van Sint Maarten af te beelden, zoals zij het voor zich zien na de twee geschiedenis lessen. Ieder groepje deed dat op een andere manier.

Het was voor ons beide de eerste keer dat we in deze vorm les gaven. Hierdoor was het voor ons wat spannend. Gaat het wel lukken? Krijgt ieder groepje genoeg tijd en aandacht om te weten wat ze moeten doen en aan de slag te kunnen? Is het niet te lastig voor de kinderen om in zo een korte tijd al een conclusie te trekken over hoe huizen er vroeger uitzagen? Allemaal vragen die aan het begin van deze les door onze hoofden spookten. Maar dat bleek nergens voor nodig te zijn. Doordat we goed voorbereid waren, precies wisten wat we wilden en alles uitgedacht hadden ging deze les super!

De leerlingen gingen gelijk enthousiast aan de slag en we zagen de mooiste werkjes ontstaan. Daar waar samengewerkt moest worden, werd super samengewerkt. Nieuwe informatie werd gelijk gebruikt in de werkjes en er werd overal hard nagedacht en gediscussieerd.

Aan het eind van de les zijn we een klassikaal gesprek aangegaan met de kinderen. We hebben ze hun resultaten laten presenteren, door te vertellen wat ze gemaakt hadden, hoe en vooral waarom. Ieder groepje is aan de beurt geweest, zodat alle kinderen elkaars werk hebben kunnen zien en van elkaar hebben kunnen horen en leren.

De leerlingen hebben ons deze les versteld doen staan in hoe veel ze hebben geleerd in een paar lessen, kort op elkaar, over een onderwerp dat voorheen onbekend bij ze was.

Hoewel we heel voorzichtig al een conclusie durven te trekken over de leeropbrengst over de lessen heen, zullen we de laatste les van de lessenserie een klassikaal spel doen die deze conclusie zal bevestigen of ontkrachten. We zijn benieuwd!

Groetjes,

Kelly en Jovana

Image

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: