Emoties in multimedia, experiment uitvoeren: Spongebob en Spangas.

De derde les binnen de lessenserie begon met het terugblikken op de zelfbedachte criteria. Nadat de leerlingen weer helemaal wisten wat ze bedacht hadden en wat we zouden gaan doen in deze les, waren zij enthousiast. Want nu konden ze de criteria die ze de vorige les bedacht hadden, zelf onderzoeken op de herkenningscriteria bij videofragmenten.

 

We hadden twee fragmenten van YouTube al op het bord klaargezet. Het eerste filmpje was van Spongebob. Zodra de leerlingen zagen dat Spongebob het onderwerp van het filmpje was begonnen ze allemaal enthousiast ‘Spongebob’ te roepen. Nadat het rustig werd konden we het filmpje starten. Geconcentreerd begonnen ze te kijken naar het filmpje en kruisjes te zetten bij de criteria die ze zelf in de filmpjes tegenkwamen. Erg leuk om te zien hoe serieus ze bezig waren met het onderzoeken of ze de bedachte criteria konden vinden in het filmpje.

 

Na het tonen van het filmpje konden we klassikaal gaan kijken of de leerlingen met ongeveer dezelfde resultaten zouden komen. Ook was het interessant of er bepaalde criteria helemaal geen herkenningscriteria voor emoties waren. Een leerling mocht aangeven op het bord (waar het schema op stond) of de criteria goede herkenningscriteria zijn. Zoals het schema hierbij afgebeeld laat zien zijn de leerlingen het aardig eens over welke criteria goede herkenningscriteria zijn. Dit komt ook goed overeen met de resultaten van het tweede filmpje wat we lieten zien, namelijk een fragment van de serie Spangas.

 

Na de twee fragmenten konden we klassikaal concluderen dat er twee bedachte criteria geen herkenningscriteria zijn, namelijk kleur en letters. Ogen, wenkbrauwen, armen, mond, manier van lopen, geluid, lichaamshouding en stemgebruik zijn wel herkenningscriteria.

Schema

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: