Blog 1: Het vooronderzoek

Wij zijn Sylvia en Lieke, tweedejaarsstudenten van de Universitaire Pabo van  Amsterdam. Voor de modules ULP 7 en ULP 8 moesten wij een lessenserie ontwerpen rondom het onderwerp musicologie. Deze lessenserie moest aansluiten bij de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL).

Voordat de lessenserie ontworpen kon worden, moest eerst besloten worden welk onderdeel van dit onderwerp wij zouden gebruiken voor de lessen. Na lang nadenken hebben wij besloten dat wij de leerlingen muziekinstrumenten wilden laten ontwerpen. Hiervoor vonden wij het belangrijk dat de leerlingen wisten hoe geluid uit muziekinstrumenten ontstaat en welke muziekinstrumenten er zijn. Om er achter te komen wat de voorkennis van de leerlingen was, hebben wij een vooronderzoek gehouden.

De lessen zullen worden gegeven in klas B4 van de SBO Van Houteschool in Amsterdam Zuidoost. Dit is de stageklas van Sylvia. Bij de leerlingen van deze klas hebben wij een enquête afgenomen. Bij deze enquête werd gekeken welke ervaring de leerlingen al hebben met muziek luisteren en maken en wat hun kennis is van muziekinstrumenten. Om erachter te komen wat de het niveau van de leerlingen was en in hoeverre zij al ervaringen hebben met de OOL-didactiek, hebben wij een interview afgenomen met de docente van deze klas.

Uit het vooronderzoek bleek voornamelijk dat de leerlingen weinig ervaring hadden met het maken van muziekinstrumenten, slechts enkele leerlingen hadden wel eens een muziekinstrument bespeeld. Dit komt onder andere doordat er op school weinig aandacht wordt gegeven aan muziek. Ook was gebleken dat de leerlingen weinig instrumenten konden opnoemen. Hieruit hadden wij geconcludeerd dat de woordenschat van de leerlingen, omtrent muziek, laag is.

Door de resultaten van het vooronderzoek kunnen wij nu goed aansluiten bij de beginsituatie van de leerlingen. De lessenserie is dan ook speciaal voor deze leerlingen ontworpen. Wij hopen met onze lessen de leerlingen meer te leren over muziek en muziekinstrumenten, maar ook over het ontwerpen hiervan. Wij hebben er in ieder geval veel zin in!

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: