Het Colosseum: Een introductie

Wij zijn Yavanna en Imane, tweedejaarsstudenten van de Universitaire Pabo van Amsterdam. Voor de module ULP 7 hebben wij ervoor gekozen om een lessenserie te maken over het onderwerp archeologie. Archeologie is een breed onderwerp, daarom hebben we gekozen om het over een specifiek onderwerp te hebben, namelijk het Colosseum. In de lessenserie was het ook belangrijk om de didactiek ontwerpend en onderzoeken leren (OOL) toe te passen.

Om goed aan te sluiten op de voorkennis van de leerlingen, hadden wij vooraf een interview gehouden met de groepsdocent van de klas. Daarnaast hebben we ook gekeken naar wat de leerlingen moesten weten volgens de leerlijnen op TULE en hebben wij de methode geanalyseerd. Aan de hand daarvan hebben we een lessenserie gemaakt.

In de eerste les zullen de leerlingen foto’s zien van het Colosseum, bijvoorbeeld van de binnenkant, van de buitenkant en van hoe het vroeger was. Deze foto’s zullen vragen oproepen bij de leerlingen. De vragen die het meest interessant gevonden worden door de leerlingen zullen onderzocht worden. In de tweede les zullen de leerlingen een bronnenonderzoek doen. De leerlingen leren op welke criteria ze moeten letten en gebruiken de juiste bronnen om een antwoord te geven op hun onderzoeksvraag. Vervolgens zullen ze in de derde les bedenken hoe zij hun antwoord gaan presenteren. Dit kan op verschillende manieren: toneelstukje, poster, iets bouwen, etc. Tot slot zullen ze in de vierde les hun onderzoeksvraag presenteren aan de hele klas. Gedurende de lessenserie hebben wij er voor gekozen, door de moeizame samenwerking tussen de leerlingen, om zelf vier vaste groepen van ongeveer vijf leerlingen te maken. Wij zijn benieuwd naar de resultaten!

geschiedenisboeken

Yavanna en Imane

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: