Music was my first love: les 1

Hoi bloggers!

Nadat we de lessenserie over musicologie hadden ontworpen, konden we op 5 november eindelijk beginnen met de eerste les. We begonnen met een korte uitleg over de lessenserie: ‘Waarom deze lessenserie?’, ‘Wat gaan jullie tijdens de lessenserie doen?’ en ‘Waarom geven we deze lessenserie met z’n tweeën?’.

Tijdens de eerste les komt de eerste fase van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL) aan het bod: de confrontatiefase. De leerlingen maken kennis met het onderwerp van de lessenserie. Omdat het thema muziek erg breed is, hebben wij al 4 thema’s binnen de muziek uitgekozen waar de leerlingen onderzoek naar kunnen doen (muziek & emotie, geschiedenis, notatie en instrumenten. De leerlingen krijgen per thema een korte introductie met foto’s en inspirerende filmpjes zodat ze ideeën op kunnen doen voor mogelijke onderzoekjes. Na de introductie van de thema’s moesten de leerlingen minimaal 3 vragen over muziek opschrijven waarop ze een antwoord zouden willen.

Vervolgens gingen ze in groepjes brainstormen over hun favoriete vraag. Dit brainstormen ging op de volgende manier: alle leerlingen schreven hun vraag op een A4’tje. Ze schreven daar de vraag op die ze het liefste wilden onderzoeken. Ieder kind schreef in 2 minuten zoveel mogelijk dingen bij de vraag die kunnen helpen wat betreft onderzoek, of een suggestie voor de onderzoeksvraag. De bladen werden dan doorgeschoven naar het volgende kind.  Zo kregen de leerlingen een goede ideeën uit een paar verschillende invalshoeken over hun onderzoek. Deze ideeën kunnen ze in les 2 weer gebruiken.

Wij namen daarna de blaadjes in om te bekijken wat de kinderen allemaal bedacht hadden. We proberen leerlingen met soortgelijke vragen in hetzelfde groepje te zetten zodat de leerlingen iets vanuit hun eigen interesse gaan onderzoeken. Het onderzoeken vanuit eigen interesse sluit erg aan bij OOL.

De kinderen waren erg enthousiast over deze les. Eén kind zei zelfs: ‘Ik vond het heel-heel-heel-heeeeeeeel erg leuk!’ Op naar de volgende les dus!

Groetjes en tot blogs! 🙂

Danielle en Jimna

Plaatje Blog les 1

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: