Blogbericht 4, les 3 Lessenserie de maan Ilse en Melany

ImageImageBlogbericht 4                                Lessenserie de maan                         Ilse en Melany

Les 3  12/11/2013

                        In deze les is het tweede onderzoek over de kraters in de maan uitgevoerd. Ter introductie werd bij deze les wederom herhaald wat er in de vorige lessen is gebeurd. Hier herinnerde de leerlingen wat er tijdens de eerste les is bedacht als experiment om de kraters te onderzoeken. Tijdens deze eerste les was naar voren gekomen dat de ‘gaten’ op de maan heel verschillend zijn qua vormen. Tijdens het bezichtigen van het model van de maan was een vraag die naar voren kwam waarbij de leerling zich afvroeg hoe het kan dat er sommige gaten op de maan groot zijn en sommige klein. Er was een andere leerling die alvast kon vertellen dat de gaten kraters heten en dat ze ontstaan doordat een meteoriet die op de maan terecht komt, dus dat hoefde we niet meer uit te zoeken. Tijdens die les had groep 3 bedacht om zelf meteorieten in te laten slaan en na enig overleg was er een keuze gemaakt om dit op het zand te laten inslaan.

De leerlingen kregen allemaal stenen van verschillende groottes voor zich en een bak zand. Om de beurt mochten de leerlingen een steen, wat een meteoriet voorstelde, in de bak met zand gooien. Sommige leerlingen gooide hierbij harder dan andere leerlingen en dit gaven verschillende vormen qua inslag. Ook waren er grotere stenen en kleinere stenen die ook weer zorgde voor verschillende vormen. In het zand waren deze vormen goed te zien en konden daarbij vergeleken worden.

Vervolgens werd alles weer netjes opgeruimd waarna een klassikale conclusie kon worden getrokken. Per tafelgroepje mochten de leerlingen kort aangeven wat ze hadden ondervonden tijdens het laten inslaan van meteorieten op onze kunstzinnige bodem van de maan. Vervolgens stelde we de vraag aan de leerlingen hoe het nu dus kon dat er verschillende soorten vormen van kraterinslagen zijn. De leerlingen kwamen tot de conclusie dat dit te maken had met de vaart die een meteoriet heeft tijdens zijn landing op de maan en de grootte van deze meteoriet.  Een kleine meteoriet maakt een kleine inslag waar een grote meteoriet een grote inslag maakt. Daarbij heeft een meteoriet die een hoge vaart heeft een diepe inslag waar een meteoriet die zachter terecht komt op de maan een minder diepe inslag heeft.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: