Blog 2, les 1: Mooie ideeën en onderzoeksplannen

De eerste les is in aantocht. Het plan staat op papier. Hoe zal het gaan? Hoe zullen de leerlingen reageren? Komen ze wel op onderzoeksvragen? Gaan ze het wel leuk vinden?

We stappen om 13.00  licht gespannen de klas in. De leerlingen staren ons, juf Margreet en juf Laura, verwachtingsvol aan. Wat weten jullie nog van archeologie? Dit hebben we behandeld in de les van het vooronderzoek en gelukkig weten ze die vraag nog te beantwoorden. Na twee verhaaltjes laten we de archeologische verwachtingskaart van Nieuw-Sloten zien. Is dat echt hier?? Ohhh, monden vallen open

Archeologische verwachtingskaart (archeologisch bureauonderzoek van de gemeente van Amsterdam, 2012)

Archeologische verwachtingskaart (archeologisch bureauonderzoek van de gemeente van Amsterdam, 2012)

Vragen komen langzamerhand naar boven borrelen. Margreet probeert de vragen bij de leerlingen uit te lokken en Laura schrijft deze op het bord. Vervolgens mogen de leerlingen vragen kiezen die ze interessant vinden en hier valt voor de volgende keer wat aan te verbeteren. Het verdelen van de leerlingen duurt lang, de aandacht verslapt en ons doel wordt niet behaald. We willen graag dat de leerlingen vragen kiezen op basis van hun interesses maar veel leerlingen hechten toch meer waarde aan hun sociale banden. Een mogelijke oplossing voor de volgende keer is dat leerlingen voor zichzelf een top drie maken van interessante vragen en dat aan de hand daarvan een indeling wordt gemaakt. Na het indelen gaan de leerlingen in groepjes aan de slag.  Naja, dat is de bedoeling maar veel leerlingen weten niet precies wat er van hen verwacht wordt. Na een half uur hebben een aantal leerlingen wilde ideeën over hun onderzoek en sommige hebben zelfs al ideeën over hun presentatie. ‘Kan jij je tractor meenemen? Dan kunnen we die gebruiken om te demonstreren hoe ze moet opgraven.’ Daarnaast zijn er leiders aangesteld en is er ook veel gediscussieerd tot huilen aan toe. De les hebben we goed kunnen afsluiten. Nieuwsgierig hebben we de logboeken van de groepjes bestudeerd. Mooie vragen kwamen naar voren zoals: hoe kunnen voorwerpen in de grond bewaard blijven? Er is nagedacht over de taakverdeling, de hypothese en wie welk materiaal meeneemt. Om de plannen scherper te krijgen en het onderzoek een grotere kans van slagen te geven hebben we voor ieder groepje feedback geschreven met aandachtspuntjes. De volgende les gaan de leerlingen zelf hun onderzoek uitvoeren. Drie groepjes gaan met hun handen uit de mouwen om voorwerpen te begraven en de andere groepjes duiken met hun neus in de boeken en gaan het internet afspeuren om hun vraag te kunnen beantwoorden. We zijn benieuwd naar de volgende les! Jullie ook?

Leerlingen kiezen een onderzoeksvraag

Leerlingen kiezen een onderzoeksvraag

Tot de volgende keer!

Laura Bisschop en Margreet Rutten (tweedejaars UPvA-studenten)

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: