Smaken en geuren: Les 2 Een onderzoeksvraag bedenken

De ochtend van dinsdag 12 november vroegen de leerlingen nogmaals: “Gaan we vandaag verder met het experiment?”.  Wij hadden bedacht dat de leerlingen in groepjes een onderzoeksvraag zouden bedenken en dat ze gingen stemmen wat de beste vraag was. Tijdens de les vroegen we of er leerlingen waren die deze week vragen hadden bedacht. Er staken wel 8 leerlingen hun vinger op! Daarom hebben wij ervoor gekozen om de leerlingen niet meer in groepjes vragen te laten bedenken maar om de vragen die de leerlingen hadden bedacht op te schrijven. Toen de eerste vragen kwamen hadden we echter spijt van onze keuze. De vragen waar de leerlingen mee kwamen leken heel erg op onze stellingen van de week ervoor, en gingen soms meer over andere zintuigen dan over het onderwerp smaken en geuren. Ze hadden vragen als: Kun je proeven met je neus? Kun je ruiken met je oren? Is snoep zoet? Wat gebeurt er als je snoep eet? Kun je zien wat voor smaakt iets heeft? Hoe proeft zout?  Hoe proeft zoet? De laatste twee vragen hebben we samengevoegd tot een  vraag: Wat gebeurt er als je zout/suiker eet? De leerlingen mochten op een vraag stemmen. Dit deden ze door hun hand op te steken. We gingen turven en kijken waar de meeste stemmen op waren. De leerlingen hebben gestemd voor: Wat gebeurt er als je zout/suiker eet?

Toen we de onderzoeksvraag hadden gedefinieerd, wilden we samen met de klas een logboek maken die ze de week erna konden gaan gebruiken. We hebben samen bepaald wat voor materialen nodig waren voor het proefje, die hebben we op het bord geschreven:

–          Zout

–          Suiker

–          Bekers (om  tussendoor water te drinken).

Ook moesten de taken verdeeld worden en moest het onderzoek verdeeld worden in voorspelling en experiment. De leerlingen hebben zich erg lang moeten concentreren. Op een gegeven moment, merkten we dat de leerlingen niet meer aan het opletten waren. We hebben de les afgesloten door te zeggen dat we heel goed samen de materialen hebben bepaald maar dat wij het experimentenboekje gingen afmaken voor de volgende les.

Materialen lijst experiment

Advertenties
Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: