Blog 3, Les 2: Verschil dag en nacht in de zomer en winter?

Les 2         14-11-2013

In de tweede les werd een experiment uitgevoerd met de hele klas. De leerlingen werden in dezelfde groepjes verdeeld als les 1. Ieder groepje kreeg aan het begin van de les de opdracht om op een A3 formaat papier een normale schooldag te tekenen en daarbij de tijden op te schrijven. Hoe laat staan ze gemiddeld in het groepje op, hoe laat naar school, na schooltijd sporten of muziekles en ten slotte hoe laat naar bed?

Image

Voor het uitvoeren van het experiment is het handig om duidelijk aan de leerlingen te vertellen dat we een normale dag gaan naspelen in de zomer en vervolgens in de winter, waarbij de tijd niet verandert, dus er is geen zomer- en wintertijd.

Het uitvoeren van het experiment ging als volgt. Ieder groepje kreeg een geel blokje voor het experiment, dat een persoon moest voorstellen. Alle groepjes begonnen met het blokje in bed. De leerkracht deed het licht uit en gaf aan dat het zomer was. Lianne noemde vlot de tijden op (ieder kwartier vanaf 05:00 tot 22:00) en de leerlingen reageerden daarop door hun normale dag uit te voeren met hun blokje. Het licht ging in de zomer om 06:00 weer aan en het licht om 21:30 uit. We gaven daarna de leerlingen de tijd om hun resultaten op te schrijven. (licht weer aan) Wat viel de leerlingen op? Wanneer werd het donker/licht? Handig of niet? Hetzelfde werd gedaan bij de winter. Alle groepjes begonnen weer met hun blokje in bed en het licht ging uit. Lianne noemde dezelfde tijden op en de leerlingen reageerden daarop door weer hun dag uit te voeren met hun blokje. Het licht ging in de winter om 08:30 weer aan en het licht om 17:00 uit.

We gaven de leerlingen de tijd om de resultaten op te schrijven en een conclusie te trekken. Wat is het verschil tussen dag en nacht in de zomer en in de winter? Waarom is er zomer- en wintertijd? Om de leerlingen te sturen naar een conclusie hadden we de leerlingen laten nadenken over het feit wat als de tijd wel verandert (dus er is wel zomer- en wintertijd). De leerlingen hadden de volgende les nog tijd om hun conclusie af te ronden.

Ten slotte werd de leerlingen verteld dat ze de volgende les hun resultaten en conclusie gaan presenteren.

IMG_5853

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: