Blog 6: Terugblik

De lessen zijn voorbij. Het zit erop. Hebben we bereikt wat we wilden bereiken? Dit gaan we testen aan de hand van een evaluatie-instrument. We hadden niet hele hoge verwachtingen maar na het interview en de woordwebben waren we blij verrast over wat de leerlingen hadden geleerd. Uit het evaluatie-instrument bleek dat de leerlingen de meeste leerdoelen hebben behaald. Op het gebied van onderzoeksvaardigheden vonden de leerlingen het trekken van een conclusie nog lastig. Inhoudelijk zijn we aan één doel niet toegekomen; het leven in Nieuw-Sloten in de Middeleeuwen. Daarvoor hadden we zelf niet de capaciteit om het doel te behalen. We raden aan om aan het einde van de lessenserie een archeoloog uit te nodigen om in de klas te komen. Die kan de onderzoeken vanuit de archeologische wetenschap verder uitleggen.

We hebben naar aanleiding van het uitvoeren en evalueren van de lessen, de lessenserie aangepast. In les 1 is de verdeling van de onderzoeksgroepjes veranderd aangezien dit nogal rommelig verliep in les 1 en de leerlingen alsnog voor vriendjes en vriendinnetjes kozen. Nu is er een pauze tussen de lessen waardoor de leerkracht op basis van een top 3 van elke leerling, groepjes kan maken. Het is erg belangrijk dat de leerkracht van te voren al proefjes heeft bedacht, zodat er gespeeld kan worden in de balans tussen eigen interesse van de leerlingen en sturing van de leerkracht. Op deze manier kunnen onderzoekbare proefjes worden uitgevoerd. De feedback van de leerkracht op het logboek en proces blijft belangrijk, dit helpt de leerkracht overzicht houden. We hopen met de aanpassingen dat de lessenserie overdraagbaar is en dat andere leerkrachten de lessenserie gaan gebruiken.

We vonden het erg leuk om de lessen uit te voeren. Af en toe liepen we tegen dingen aan, zoals te weinig tijd of het houden van overzicht. Dan was het erg fijn dat we met z’n tweeën voor de klas stonden en elkaar konden ondersteunen.

Het schrijven van de lessenserie met het bijbehorende verslag heeft voor wat uurtjes achter de computer gezorgd. Qua efficiëntie kunnen we misschien nog wat verbeteren maar de samenwerking verliep erg goed. We zijn blij met het eindresultaat!

Tot ziens!

Laura  en Margreet

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: