Music was my first love: les 4

Hoi allemaal!

De leerlingen hebben de afgelopen drie lessen van  alles geleerd over muziek en onderzoek doen. In les 1 hebben de leerlingen gebrainstormd over een mogelijke onderzoeksvraag. In les 2 hebben leerlingen in groepjes een onderzoeksvraag opgesteld en er een onderzoekje bij bedacht. In les 3 hebben ze hun zelfbedachte onderzoekje uitgevoerd en vandaag, in les 4 gaan de leerlingen de resultaten van hun onderzoekje aan elkaar presenteren.

De presentaties van de leerlingen waren zeer verschillend. Eén groepje had zelf een soort gitaar gemaakt en had onderzocht wanneer het geluid maakte, als de draad (snaar) niet gespannen was, hoorde je geen geluid. Een ander groepje had onderzocht waarom John Cage een ‘stil’ muziekstuk componeerde waarin hij geen muziek maakte maar wilde dat mensen zich zouden realiseren dat er altijd geluid om hen heen was, ook als er geen muziek gemaakt wordt. Andere groepjes speelden jingle bells in verschillende uitvoeringen, lieten een muziekstuk horen die ze speelden op een zelfgemaakte instrumenten of presenteerden de resultaten van een enquête over kennis van (overleden) artiesten. Het laatst genoemde groepje had de resultaten inzichtelijk gemaakt op A4’tjes om hun presentatie visueel te ondersteunen en als afsluiting lieten ze een liedje horen van een van de artiesten die voorkwam in hun onderzoekje.

Les 4 (1)

Aan het eind van iedere presentatie moesten twee leerlingen de presentatie van een ander groepje kort samenvatten. Dit deden we zodat iedereen op moét letten, je kan immers zomaar een beurt krijgen! Daarna kregen de leerlingen de gelegenheid om vragen te stellen over het onderzoekje en mochten ze vertellen wat ze van de manier van onderzoeken vonden. Hierbij moesten ze een positief punt noemen en een tip.

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan en de tijd van gaan is nu gekomen… Met veel plezier hebben wij deze lessenserie ontworpen en gegeven. Ondanks dat onze lessenserie niet perfect was, hebben de leerlingen veel plezier beleefd aan deze lessenserie. Ze hadden veel vrijheid om in groepjes iets te onderzoeken wat ze interessant vonden binnen het thema muziek en hoefden niet zoals gewoonlijk uit hun boeken te werken. We kregen veel positieve reacties van de leerlingen!

Groetjes!

Jimna & Danielle

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: