Blogbericht 6 – Lessenserie de maan – Melany en Ilse

Voor ULP7 en 8 door Melany Beers en Ilse Bleeker een lessenserie ontwikkeld. Vanuit school was de eerste opdracht het kiezen van het onderwerp waar de lessenserie zich toe zou richten. Voor deze lessenserie was gekozen voor het onderwerp ‘sterren, manen en planeten’. Om meer informatie op te doen over dit onderwerp is er een bezoek gebracht aan Dhr. Wijnands. Dit is een wetenschapper die ons meer informatie wilde geven over dit onderwerp gezien dit zijn gebied is. Er werd een bezoek gebracht aan het Science gebouw van de UvA waar Dhr. Wijnands werkzaam is. Na enig informatie over het onderwerp zelf is toen ook aangegeven waar we eventuele tips konden vinden voor het ontwerpen van een lessenserie. Met deze informatie zijn we toen aan de slag gegaan! Nadat we alle fases die moeten worden gebruikt binnen een OOL-les weer op orde hadden, konden we deze invullen. Daarbij moesten deze fases onderverdeeld worden over vier dagdelen. Gezien dit een ruime tijd is en het onderwerp heel breed was, hebben we er toen voor gekozen om de fase van het opzetten van een experiment en het uitvoeren van experiment, tweemaal uit te voeren.  Toen de lessenserie in zijn geheel was opgezet konden we deze uitvoeren!

 

Over vier dagdelen verspreidt is de lessenserie uitgevoerd. We hebben er voor gekozen om de kinderen tijdens de eerste les te laten kennis maken met het onderwerp. Tijdens deze les kwamen de fases van confrontatie, verkenning en het opzetten van een experiment aan bod. Het onderwerp werd geïntroduceerd door de leerlingen nieuwsgierig te maken naar een model van de maan, welk was verstopt onder een doek. Vervolgens werd de verkenning gestart per groepje leerlingen door ze over het model van de maan te laten praten terwijl de rest van de klas een eigen maan ging tekenen. Nadat alle groepjes de maan hadden verkend werd er klassikaal besproken wat er zoal was besproken bij het model van de maan. Aan de hand van de vragen die toen opkwamen hebben we afgesproken welke experimenten we wilde doen om antwoorden te vinden op die vragen. Hiermee waren de opzetten van de experimenten gemaakt. De leerlingen gingen de kraters van de maan en het maanlicht onderzoeken. In de tweede en derde les zijn deze twee experimenten uitgevoerd. Aan de hand van een zandbak, nep-meteorieten, zelfgemaakte manen en een felle lichtbron, wat fungeerde als zon, konden de leerlingen de antwoorden op de vragen geven. De conclusies werden hier getrokken. Deze conclusies mochten worden verwoord op posters die de leerlingen ook in de vierde les maakte en kort presenteerde. Uiteindelijk werd deze laatste les afgesloten van een filmpje van het Klokhuis over maanlicht en een kort youtube filmpje over een echte kraterinslag op de aarde.

 

Na de vier lessen te hebben uitgevoerd konden we trots terugkijken op een goed uitgevoerde lessenserie. De dagen daarna bleven de kinderen nog lang over de maan praten en vroegen ook telkens naar nog een lesje over de maan. Dat de lessenserie interessant was voor de leerlingen was dus duidelijk! Ook hebben we de les samen met de kinderen in de vierde les geëvalueerd waar naar voren kwamen dat de leerlingen het heel interessant vonden en misschien zelfs nog wel meer wilde leren!  Wat betreft de samenwerking is hier ook alleen maar een positief antwoord op te geven. Omdat wij dezelfde werkwijze hebben, weten we wat we aan elkaar hebben en vullen we elkaar goed aan. Daarbij hebben we zelf geleerd dat ook de jonge leerlingen op een basisschool goede onderzoeken kunnen doen. Misschien moesten we ze wat sturen bij de experimenten qua uitvoering, maar met de onderzoeken zelf kwamen de leerlingen al gauw mee aan. Het was erg leuk om het met groep 3 te doen!

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: