Blog 1. Brainstormen, vooronderzoek en ontwerpen

Na een lange tijd brainstormen en het langverwachte gesprek met de wetenschapper hadden wij eindelijk wat leuke ideeën voor de lessenserie bedacht. Ook hadden wij ideeën voor een aantal kerndoelen en leerlijnen die passen bij dit onderwerp en die in de les terug zouden kunnen komen. Tevens hadden wij een taalkerndoel te pakken waarbij we het idee hadden om tijdens onze lessenserie de leerlingen uit groep 5 een ‘dagboekje’ bij te laten houden.

Voordat de lessenserie gemaakt kon worden, hebben wij de leerlingenkenmerken, contextkenmerken en kenniskenmerken onderzocht. Dit vooronderzoek hebben wij uitgevoerd aan de hand van interviews, gesprekken met leerkrachten en het analyseren van toets resultaten. Daarmee zijn wij aan de slag gegaan en hebben het vooronderzoek uitgewerkt waarna we verder zijn gegaan met het uitwerken van de ideeën voor de lessenserie. Een groot aantal proefjes, lesideeën en organisatorische aspecten hebben wij op papier gezet en er een lessenserie van geprobeerd te maken. Dit vonden wij vrij lastig omdat we niet wisten waar de leerlingen mee zouden komen. Een groot voordeel vonden wij wel dat wij tijdens het interview hadden gevraagd waar de leerlingen graag meer over zouden willen weten. Dit hebben we dus ook geprobeerd te verwerken in de lessenserie.

Daarna hebben wij geprobeerd het evaluatie-instrument te koppelen aan het dagboekje wat de leerlingen bijhouden. Zo heeft dit dus eigenlijk een dubbele functie: de leerlingen werken aan taalkerndoel 1 en het dient als evaluatie-instrument.

De gehele lessenserie heeft eindelijk wat meer vorm en duidelijkheid gekregen en wij hebben erg veel zin om de lessenserie uit te voeren! Ook zijn we erg benieuwd wat er van de lessenserie over zal blijven, omdat de leerlingen vanuit hele andere hoeken kunnen komen met onderzoeksvragen.

Blog1                          blog2

Monique Meij & Mandy Noordzij

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: