Les 3: Proeven met je ogen

De meeste mensen denken dat je proeft met je mond en neus, maar proeven gaat verder dan dat. Je ogen beoordelen of iets geschikt is om te eten en of je het lekker zou kunnen vinden. Het feit dat ogen onlosmakelijk verbonden zijn met proeven, wilden we middels deze les laten zien aan de leerlingen. Nog een doel van de les was om de kinderen kennis te laten maken met het opstellen en uitvoeren van een zelfbedacht experiment.

We begonnen met confronterende plaatjes: groene en paarse ketchup, niet de kleur ketchup die de kinderen gewend zijn. Er werd verafschuwd gereageerd. Maar waarom? Het smaakt toch precies hetzelfde als de normale ketchup? Wat voor een invloed heeft het uiterlijk van eten op het wel of niet lekker vinden ervan?

'Omdat het cool is'

‘Omdat het cool is’

De kinderen mochten kiezen uit enkele onderzoeksvragen op het bord. Of ze mochten met hun groepje een eigen onderzoeksvraag bedenken, maar dan moest deze wel gecontroleerd worden bij een leerkracht.

Bij deze onderzoeksvraag zouden ze in groepjes van vier een uitvoerbaar experiment bedenken. Materialen stonden al klaar: vla, yoghurt en kleurstoffen (groen, blauw, rood en geel). Het was een drukke boel aan de kleurstoffentafel. Sommige kinderen kwamen met hun hele groepje de materialen ophalen en andere groepjes die keurig op hun beurt wachtten, hadden een tijdje niks te doen.

Qua organisatie hadden er dus duidelijkere verwachtingen aangegeven kunnen worden: één afgevaardigde per groepje en maximaal 1 à 2 kleuren, bijvoorbeeld.

Er werd veel (gifgroene) vla gesnoept, vrolijk gekwetterd en af en toe ook nog een waarneming opgeschreven. Aan het einde van de les werd er een snelle schoonmaak gehouden en mochten de conclusies van de onderzoekjes gepresenteerd worden. Er was ook een groepje dat zelf een originele onderzoeksvraag had opgesteld: smaakt eten lekkerder als het in je lievelingskleur is? Het antwoord was: nee. Eten moet de kleur hebben van eten, “en niet van plastic”.

Veel gifgroene vla

Veel gifgroene vla…

Een van de leukste waarnemingen was de opmerking “De meisjes moesten bijna kotsen door de groene vla, maar de jongens vonden het lekker” in een van de leerlingen hun logboek.

Freddie, Romee en Laura

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: