Les 4: De invloeden van smaakstoffen op de maatschappij

De laatste les moesten Romee en Laura het zonder Freddie stellen. Het voelde wel een beetje raar om met z’n tweeën voor de klas te staan, omdat het Freddie zijn stageklas was.

We begonnen de les met een filmpje van Jamie Oliver, een Britse chef. Jamie ging voor een tv-programma naar Amerika om daar kooklessen te geven aan basisschoolleerlingen. Veel van deze leerlingen (jong en oud) bleken groentes en fruit niet eens te herkennen! In het filmpje zie je Jamie Oliver in een onderbouwklas. Bekijk het filmpje hier: http://www.youtube.com/watch?v=bGYs4KS_djg

Nadat iedereen het filmpje had gezien, bespraken we deze klassikaal. Veel leerlingen waren geschokt en zeiden dat ze niet verwacht hadden dat de kinderen uit het filmpje niet eens wisten wat een tomaat was. De volgende vraag van ons was: “Hoe kan dat dan?

Hoe komt het dat deze Amerikaanse kinderen dit niet weten?”. Hiermee speelden we in op kant-en-klaarmaaltijden, fastfood en andere producten met veel toegevoegde smaak- en geurstoffen.

Daarna verdeelden we de klas in groepjes. Van tevoren hadden we vier onderzoeksvragen bedacht. Ieder groepje kreeg een onderzoeksvraag die ze moesten beantwoorden. Om dit te kunnen doen, ging iedereen op de computer op onderzoek uit. Met alle gevonden informatie maakte ieder groepje een poster, en gaf aan het einde van de les een presentatie.

Aan de slag!

Aan de slag!

Presentaties!

Presentaties!

IMG_0665 IMG_0666

Deze les was een groot succes. De leerlingen waren ijverig aan de slag. Ons tijdmanagement was wat minder – er kwamen zoveel interessante discussies los bij de introductie met het filmpje dat we daar teveel tijd aan hadden besteed. Ook duurde het opzoeken van informatie langer dan gepland. Gelukkig was het geen probleem dat onze les uitliep, maar als we deze les nog een keer zouden geven is 1,5 á 2 uur een beter tijdsbestek.

Freddie, Romee en Laura

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: