De snoepfabriek van Sinterklaas: les 2

21 november 2013

De tweede dag waarop we de lessenserie hebben uitgevoerd is alweer voorbij. Het was een drukke dag waarvoor we van te voren veel moesten voorbereiden. Met grote tassen van de Albert Heijn kwamen we aan op school. Vervolgens hebben we een uur gesneden om daarna de fabriek weer in orde te maken. De kinderen waren net als vorige week heel erg enthousiast. Na een gesprek met beide groepsleerkrachten hebben we besloten voor deze en de volgende lessen de introductie in de fabriek te doen in plaats van in de klas. De kinderen werden namelijk helemaal hyper.

Alle proeven gingen vrijwel vanaf het begin goed. Het proeven van suiker en zout zorgde voor veel reactie. Vooral het proeven van zout zorgde voor mooie plaatjes. Waar we vrijwel meteen achterkwamen was dat we in het vervolg even moeten wachten met de overgang tussen de proeven. Ze hadden namelijk nog de smaak van het zout in de mond terwijl ze iets zoets moesten proeven.

Met de tweede proef ging het ook heel goed. Het hele verhaal rondom de kapotte machine zorgde voor veel enthousiasme. Het werken van de machine zagen ze dan ook echt als winst, een succeservaring. Een tegenvaller was dat de lichtslang het op een gegeven moment begaf. Voor de volgende keer is het dus verstandig om een reserveslang te hebben. Het eten dat we gebruikt hebben voor het proeven is voor zoet: drop, rode paprika, wortel en kruidnoten. Voor zout: drop, popcorn, naturel chips en oude gerijpte kaas. De etenswaren zorgden over het algemeen voor de gewenste smaken, behalve de kaas en de drop. Hiervoor moeten dus vervangers worden gevonden.

Al met al was het weer een leuke, enerverende dag met enthousiaste leerlingen die de proeven erg leuk vonden. Volgende week doen we twee lessen en daarmee is de lessenserie dan ook afgesloten. Dan gaan we ook samen evalueren.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: