De snoepfabriek van Sinterklaas: les 3

25 november 2013

Bewapend met flessen tonic en citroensap bestormden we deze ochtend de mijlpaal om vervolgens twee kwartier door te brengen in de lerarenkamer om het prik uit de tonic te krijgen. Omdat we er al snel zelf achter kwamen dat de citroen en de tonic te sterk was hebben we ze beiden vermengd met water in grote kannen. De kinderen hadden ons al in de weer gezien en waren er dus al snel achter dat ze vandaag weer naar de snoepfabriek mochten.

De kinderen kwamen in groepjes op bezoek in de fabriek en kregen daar een nieuwe boodschap/opdracht van de hoofdproefpiet. Vandaag was het aan hen om zuur en bitter te leren kennen. Dit deden ze door met een rietje de citroensap en de tonic te proeven. Vervolgens gingen we naar de grote proef. Er stonden tien bekertjes gevuld met citroensap en tonic. Het was aan hen om de bekertjes te categoriseren. De eerste keer ging deze proef niet goed. De kinderen hadden de smaken niet duidelijk voor ogen en haalden ze door elkaar. Hierna hebben we besloten de proef te veranderen.

De verbeterde proef gaat als volgt. De kinderen hebben in het begin een voor een de beide smaken geproefd en moesten telkens met elkaar herhalen hoe het smaakte. Vervolgens gingen we naar de grote proef. Op de tafel hadden we twee zwarte blaadjes aan weerskanten van de tafel gelegd. Op het ene blaadje stond een grote Z met een plaatje van een citroen erop en op de andere stond een grote B met daarop een fles tonic. We hebben deze kaartjes met de kinderen besproken. Zowel de letters als de plaatjes. Dit bleek een grote hulp voor ze te zijn bij het categoriseren. Ze hoefden een houvast aan de letters en de plaatjes. De kinderen scoorden daarom ook veel beter en er werden bijna geen fouten gemaakt. Ook mochten ze, als ze het zelf niet wisten, iemand laten helpen.

We merkten dat de kinderen vandaag heel rustig waren en al veel meer durfden dan in het begin. Wij denken dat dit komt doordat ze nu al voor de derde keer in de snoepfabriek waren en eraan gewend zijn geraakt om allerlei dingen te proeven. Zelfs kinderen die in het begin niets wilden en in huilen uitbarstten proefden nu gewoon mee. We hebben nog niet iedereen zover gekregen maar we zijn een eind op weg. 28 november is de laatste les. In deze les hopen we iedereen zover te krijgen om te proeven.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: