De snoepfabriek van sinterklaas: les 4

28 november 2013

‘De Zwarte Pieten waren op school meester Stefan en meester Arthur en ze hebben met ons speelgoed gespeeld!’ Dit werd ons toegeschreeuwd door een van onze leerlingen toen we de school binnen liepen. De klassen waren overhoop gehaald en overal waren sporen van de hoeven van het paard van Sinterklaas te vinden. Die was niet buiten blijven staan blijkbaar. De laatste dag van de lessenserie kon niet beter ingeluid worden. Of toch wel?

Het grote nadeel was dat de kinderen buitengewoon druk waren en zich daardoor moeilijk konden concentreren. Wel waren ze erg gefocust op het behalen van het proefpietendiploma, maar wanneer de lessenserie nog een keer wordt uitgevoerd dan is het verstandig dit niet op een dag als deze te plannen.

Tijdens deze laatste les waren we vooral bezig met conclusies trekken. Het was de bedoeling dat de kinderen zelf zouden reflecteren op de vorige weken. De volgende stap was dat de kinderen zelf zouden komen met wat ze geleerd hebben. Dit ging vrij goed. Ze wisten vooral de verschillende smaken te benoemen en dat ze de neus nodig hebben voor het proeven. Ze kwamen echter niet met het feit dat vies en lekker geen definities van smaken zijn.

Een negatief punt was echter dat de kinderen elkaar erg aan het napraten waren. Hierdoor wisten we soms niet of een kind het echt wist. Ook hadden de kinderen moeite met de verschillende begrippen. Zoet, zout en zuur lijken erg op elkaar en dit zorgde voor verwarring. Dit hadden we van tevoren al verwacht en hebben daarom kaartjes bij de potjes gelegd met daarop het begrip in blokletters met een plaatje om het visueel te maken.

De laatste les, en de gehele lessenserie, hebben we afgesloten met een officiële diploma-uitreiking. Het was prachtig om de kinderen, zeer trots, hun persoonlijke diploma in ontvangst te zien nemen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: